Thursday, February 17, 2011

Cum sa obtii pasaport romanesc la Consulatul Romaniei din Los Angeles- partea practica

Buun si pentru ca acum am in mana  noul pasaport romanesc,sa va spun si povestea obtinerii lui.
Informatiile tehnice vi le-am prezentat intr-un post anterior,acum va voi relata partea practica.

Deci sun undeva pe la inceputul lu' decembrie-atunci mi-am re-amintit ca-mi expira pasaportul duh. Telefonul suna o data...si surpriza; cineva ridica receptorul. Ma prezint frumos (ca asa m-a invatat mama) si ii zic persoanei de la celalalt capat al firului ce vreau.Ok,totul pare in regula si ma programeaza undeva prin ianuarie.Nush de ce interlocutorul meu intelesese ca sunt din Arizona...si probabil ca vroia sa-mi dea timp sa-mi aranjez "excursia".Ii explic ca sunt din acelasi sat..si ma programeaza peste o saptamana. Intreb de pret..si hopa..aflu ca a sarit de la $125 la $140. Cika in functie de cursul euro-dolar.Io n-am inteles de ce,da' no...!

In ziua stabilita pun adresa in GPS-ul telefonului ,cumpar un Money Order de $140 si plec spre consulat. Aveam stabilita o ora..ora 11am. Numa' ca nush de ce,GPS-ul m-a dus la draq in praznic la ceva clinica in West Hollywood...si am ajuns pe la consulat in jur de ora 12.fara 20 de minute. Ma scuz si ma astept la lamentari de genul"nu se mai iau acte,e tarziu,etc...".Dar surpriza...domnul de la ghiseu e foarte amabil.Ma mai uit o data pe usa sa vad daca am nimerit bine,si nu sunt la consulatul altei tari(in cladire sunt consulatele mai multor tari).Deci am nimerit bine.Hmm.Imi completez formele,predau vechiul pasaport si apoi astept sa ma cheme la poza(cu-cu) si la amprentare.Ca doar ati auzit ca pasaportul e biometric,da?:)

Mi se ceruse si CI si cum nu o aveam am declarat"se pare ca am ratacit-o":)))
Intre timp mai socializez cu romanii aflati acolo(astea is cele mai funny momente), cobor sa mai pun quarters in parking metter etc. Ok,si mi-a venit randul la cu-cu.Cum eram ultima pe ziua respectiva,am avut ocazia sa palavragesc putin cu domnul de la ghiseu(am aflat ntre timp si cine este,si de ce-mi parea cunoscut) si o  doamna,foarte amabila,sotia respectivului domn. Deci domnul care-parea-cunoscut era Ovidiu Grecea si sotia Liliana- un cuplu foarte amabil. Si foarte simpatici .
Mi s-a oferit chiar sa completez un formular pentru FedEx(procedura standard) ,care sa-mi aduca  noul pasaport acasa. Cum nu eram sigura ca o sa mai stau la aceeasi adresa ,avand in plan sa ma mut,am refuzat si i-am rugat sa ma sune cand tre' sa vin sa-l iau. Au fost de acord,si astfel am terminat actiunea "pasaportul-prima parte".
Cam peste o luna jumate dupa cele relatate mai sus,intr-o sambata,primesc un telefon(la care nu raspund,ca nu stiam numarul:)) si apoi un voice-mail ca mi-a sosit pasaportul(uraaaa) si sa ma duc sa-l ridic luni intre orele 10-12am. Bineinteles ca nu am putut luni,fiind o zi aglomerata la job,dar miercuri am dat un alt telefon si le-am zis ca ma duc in 10 minute sa-l ridic.(lucrez cam la 1 mila de consulat ).Se pare ca am avut noroc iarasi,si am plecat la consulat.A trebuit sa mai semnez nush ce hartii ca mi-am luat pasaportul etc(birocratia romaneasca). Din nou oamenii super-amabili. Ma refer la cuplul Grecea.
In 10 minute am fost afara pe usha,cu pasaportul cel nou,biometric si valabil pe 5 ani.Plus mentiunea cu CRDS:)Iar pe coperta scrie "Uniunea Europeana":


Per total experienta mea a fost surprinzator de placuta, si asta multumita celor 2 Grecea. Sa vedem putin cam
care e treaba lor pe acolo.

Ovidiu GRECEA, PhD

Minister Counsellor/Consul
Si din cate imi amintesc eu,a fost si prefect al capitalei.?Ok am dat un search pe google...si cele mai recente stiri despre el sunt din 2007,cand a fost anuntat ca si consul in LA..Liniste si pace de atunci? :)

Liliana GRECEA

Consular Officer

Mie mi s-a parut o doamna foarte simpatica si amabila.

Nu stiu daca am fost eu norocoasa,dar poate(????) chiar s-a schimbat ceva in mentalitatea celor  care lucreaza la misiunile diplomatice romanesti,si veti avea si voi ,cititorii acestui post,surprize placute cand pasiti in ambasadele,consulatele Romaniei de oriunde.
Bafta!

4 comments:

scamea said...

la ce iti trebe pasaport romanesc?

Diana said...

@scamea:sa ma duc in Cuba:)duh

newyorkescu said...

si in NY sunt la fel de amabili, ceea ce m-a mirat si pe mine :), dar procedura de obtinere dureaza o eternitate

radiowhisper.com said...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!