Sunday, September 5, 2010

Cum sa obtii pasaport romanesc la Consulatul Romaniei din Los Angeles

A venit si timpul acela cand brrrr trebuie sa iau iarasi contact cu birocratia romaneasca. Adika trebuie sa-mi schimb pasaportul,pentru ca-mi expira in cateva luni. Asa ca am inceput research-ul pe internet.
Lucky me ca am Consulatul General al Romaniei in Los Angeles la cateva mile . "Consulatul General" mi se pare un titlu prea pompos,avand in vedere ca ultima data cand am fost acolo(ceva alegeri prin 2007 cred) abia l-am gasit .Se afla intr-o cladire mare de pe Wilshire Blvd.(in  cladire se mai afla si  consulatele altor tari) ,dar din exterior nimik nu tradeaza faptul ca in aceea cladire ar fi vreo misiune diplomatica romaneasca.
Statele care se afla sub jurisdictia consulara  a Consulatului Romanesc din Los Angeles sunt:CALIFORNIA,
WASHINGTON,MONTANA ,OREGON ,IDAHO ,WYOMING ,NEVADA ,UTAH ,COLORADO ,
ARIZONA ,NEW MEXICO
Asadar daca locuiesti intr-un stat care se afla sub jurisdictia  consulara  a Consulatului Romanesc in Los Angeles,si vrei sa obtii un pasaport romanesc ,cam asta ai de facut:
1)Intri aici si vezi care este orarul la consulat.

 "Working hours: 9 a.m. – 12 p.m. Monday through Friday

The Consulate General will be closed on the public holidays (American and Romanian)For further information, please call 1-310.444.0043, Monday through Friday, until 4 p.m"

Comentarii:Deci...orar de 3 ore/zi de la 9am-12pm.Program de femei gravide as zice.Buuuun.Ai si un numar de telefon:1-310.444.0043 la care poti suna de luni pana vineri ,pana la ora 4 pm. Ma intreb daca o sa si raspunda cineva, dar inca nu am incercat asa ca ...sa nu ma grabesc cu concluziile!
2)apoi aici pentru informatii despre cum poti sa obtii un pasaport,si ce acte ai nevoie.
Comentarii:daca esti "cetatean roman cu domiciliul in SUA' e musai sa te prezinti la consulat pentru ca..ta-ta-ta-ta pasapoartele sunt biometrice .Si e nevoie de tine in persoana ca sa-ti ia informatiile biometrice(poza si amprente).Iar actele tre' sa fie in original.

Citesc mai departe:
"ATENTIE!!!
In cazul in care intentionati sa va deplasati la sediul consulatului general pentru procesarea cererii de pasaport/ titlu de calatorie, va rugam sa contactati consulatul general in vederea programarii zilei si orei! "
Chestie care mi se pare de bun-simt ,adika mergi cu programare !!Buuun.
Citesc mai departe:
"Modalitati de contact:

Telefon: (310) 473.8061
Email: consulara@consulateromania.net; consulat@consulateromania.net "
Deci un numar de telefon si 2 adrese de e-mail Cam putin daca ma gandesc ca in aceste state tre' sa fie cel putin cateva sute de mii de romani,dar nah...sa fie!
Si citesc mai departe:
"Atentie:

Cererile pentru eliberarea pasapoartelor/titlurilor de calatorie se vor procesa numai in zilele de LUNI si JOI, cu programare prealabila si prezenta personala la Consulatul General din Los Angeles, cu documentele necesare, in original. Precizam ca in zilele de LUNI si JOI NU se vor executa alte activitati si servicii consulare (procuri, inregistrari de acte civile etc.) Celelalte servicii consulare se vor executa in zilele de MARTI, MIERCURI si VINERI intre orele 9:00 – 12:00, cu exceptia sarbatorilor legale. "
Ahaaaaa...stiam eu ca va urma ceva "romanesc" ,pentru ca totul incepuse prea frumos. Deeeeci  daca vreti sa va schimbati pasaportul la Consulatul General Romanesc din LA, o puteti face DOAR luni si joi,intre 9 am -12pm(asta daca aveti norocul sa nu fie vreo sarbatoare -romaneasca sau americana). Iar Luni si Joi nu puteti face alte 'treburi" pe la consulat, ca nu se executa! Asa ca daca mai aveti si alte acte de rezolvat ,tre' sa mai stati o zi prin LA.:)
Acte necesare :

1.Documentul care atesta domiciliul permanent in SUA sau care atesta aprobarea din partea autoritatilor SUA a dreptului de sedere legala, in original.

Documentele acceptate cu acest statut sunt:
   -Pasaportul american valabil;
   -Certificatul de naturalizare
   -Resident Alien Card valabil
   -Permanent Resident Card valabil
   -Alte documente valabile, emise de autoritatile americane, privind aprobarea dreptului de sedere legala pe teritoriul SUA.

2.Cartea de identitate valabila emisa de autoritatile statului de resedinta (state ID), in original sau/si permisul de conducere SUA valabil (driver’s license sau non-driver ID), in original.


3.Buletinul de Identitate sau Cartea de Identitate romanesti, in original.
Aceasta nu se aplica pentru cetatenii romani care au inscris in pasaportul romanesc la rubrica domiciliu “Statele Unite ale Americii”.
Nota : La primirea noului pasaport cu domiciliul in SUA, persoanele care aveau inscris in vechiul pasaport domiciliul in Romania au obligatia sa predea cartea (buletinul) de identitate

Comentarii: Io nu cred ca mai am CI-ul romanesc(de fapt nu stiu pe unde e) si nici nu am mentiunea de CRDS(cetatean roman cu domiciliul in strainatate ) pe pasaport. Ce-o sa fie..ce-o sa fie?:))))
4.Certificatul de nastere romanesc, in original.
Nota : In cazul in care numele actual al solicitantului este diferit de numele inscris in certificatul de nastere, este necesara prezentarea documentului romanesc in baza caruia s-a produs schimbarea numelui in Romania ; acest document poate fi, dupa caz: certificatul de casatorie romanesc sau hotararea judecatoreasca de schimbare a numelui pronuntata de o instanta romana. Orice alt document eliberat de o autoritate straina trebuie sa fie transcris in Romania.

5.Certificatul de casatorie romanesc, in original (pentru cei casatoriti sau vaduvi); sau, dupa caz, sentinta de divort romaneasca ramasa definitiva, in original (pentru cei divortati) sau certificatul romanesc de deces pentru persoanele vaduve, in original.
Nota: Se primesc numai certificate romanesti de stare civila in original (nastere, casatorie, deces), cele straine vor fi inregistrate in evidentele de stare civila romanesti, conform prevederilor Legii nr. 119/1996.
In cazul in care casatoria a fost incheiata in SUA, certificatul de casatorie american va fi mai intai transcris (inregistrat) la autoritatile romane; in baza inregistrarii, primaria localitatii in care solicitantul a avut ultimul domiciliu in Romania sau misiunea diplomatica elibereaza un certificat de casatorie romanesc. Numai acest document este acceptat la solicitarea unui nou pasaport. (a se vedea sectiunea Transcrierea/ inscrierea actelor de stare civila straine).
Persoanele care au divortat in strainatate vor proceda conform instructiunilor de la sectiunea privind “Recunoasterea hotararii de desfacere a casatoriei pronuntata in strainatate”, iar persoanele care doresc sa-si schimbe numele pe cale administrativa in Romania, conform instructiunilor de la sectiunea privind “Schimbarea de nume”.
In cazul in care exista necorespondenta intre numele/prenumele sau datele inscrise in diferite acte, este necesara mai intai efectuarea indreptarilor erorilor materiale sau a corectiilor de rigoare, conform prevederilor legale.


6.Pasaportul anterior (expirat sau inca valabil si care trebuie schimbat/reinnoit)


7.In cazul declararii FURTULUI pasaportului simplu, este necesara prezentarea dovezii eliberate de organele de politie a statului de resedinta, cu traducerea efectuata de un traducator autorizat cu apostila.


8.In cazul DISTRUGERII pasaportului simplu, se va prezenta pasaportul distrus sau deteriorat sau fragmente din acesta, cu conditia ca acestea sa cuprinda elemente care sa faca posibila identificarea documentului.


9.MONEY ORDER pentru Romanian Consulate, cu taxa consulara la zi.


Pentru cei care vor calatori in Romania in curand,si au pasaportul expirat pot solicita un"Titlul de calatorie"- care este un document valabil 30 de zile de la emitere,si tine loc de pasaport pentru un drum dus spre Romania .Mai multe info  titlu de calatorie.

Si am ajuns si la intrebarea  "how much?" Raspuns:125 para baby!:))
Aici costuri pentru toate serviciile consulare.
Informatii despre personalul consulatului aici. Va rog sa cititi resumeul consulului. :))) Va las pe voi sa trageti concluziile.:D Si cateva informatii despre activitatea consulului Ghenea:
Consulul Romaniei la Los Angeles acuzat de frauda
Comunitatea romaneasca cere demisia consulului din LA

P.S.O sa revin cu un update dupa ce o sa "beneficiez" de serviciile consulatului.

7 comments:

Anonymous said...

Scumpi romanii astia... Da ce naiba astia funcioneaza "for profit"? Adica salariile nu-s platite de statul roman? Tre sa scoata si profit?

Anonymous said...

Si intrebarea e... ce naiba se intampla acolo in restul timpului?

Anonymous said...

Mersi, este o postare foarte utila!
Bunul D-zeu stie cand voi putea sa-mi rezolv pasaportul.

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel

Anonymous said...

salut.am citit din intamplare pe aici si ce pot sa va spun este ca si eu am facut sau am reinoit pasaportul dar asta acum 3 ani sau 4 cred.nu fac parte din zona voastra dar cautand pt cineva ceva informatii am gasit articolul asta.ce va pot spune este ca eu am trimis actele la ambasada romaniei de la washington si asa am rezolvat.acum nu stiu ce mai este astazi motiv pt care si cautam ceva informatii.iara legat ce consulatul vostru sa stiti ceva ca am vazut ca ati comentat ce fac aia acolo si bla bla.aia e problema ca aia nu fac nimic pt ca sant consuli onorifici si atata tot.consulatu ala al vostru este unul onorific adica cineva de pe aici care are un bissnis ceva a zis ok ma ocup eu de romanii din zona si in schimb are ceva facilitati cred.dar li se rupe lor de ajutor dat romanilor.singurul consulat real si pe care statu il plateste este cel din weashington.si parerea mea este sa sunati acolo si o sa primiti raspuns asa cum am facut si eu si o sa fac iara pt un prieten.si eu am fost aici in texas la consulat si jale dupa am aflat ce si cum este siam lasato balta si am vorbit direct cu washingtonu.ok numai bine

ana manolache said...

Servus!!!
Eu sunt putin debusolata, ca sa imi schimb numele din pasaport, teoretic din cate am citit pana acum, trebuie sa imi inregistraz casatoria in Romania prima data...care din cate stiu eu dureaza cam 3 luni...poate ma insel.
Nu stiu cu ce sa incep...actele de imigrate le voi completa cu numele sotului, ca sa imi iau permisul de conducere am nevoie de un tip de identificare, dar in acelasi timp vreau sa ma apuc si de schimbat documentele romanesti.
Ma grabesc?....decisions decisions ...cum zice al meu fratior "sanatosi sa fim ca le facem pe toate"

Voi cum imi recomandati sa incep?
Lociuesc in Las Vegas deci apartin de LA :)

Multumesc mult,

Ana

ana manolache said...

Servus!!!
Eu sunt putin debusolata, ca sa imi schimb numele din pasaport, teoretic din cate am citit pana acum, trebuie sa imi inregistraz casatoria in Romania prima data...care din cate stiu eu dureaza cam 3 luni...poate ma insel.
Nu stiu cu ce sa incep...actele de imigrate le voi completa cu numele sotului, ca sa imi iau permisul de conducere am nevoie de un tip de identificare, dar in acelasi timp vreau sa ma apuc si de schimbat documentele romanesti.
Ma grabesc?....decisions decisions ...cum zice al meu fratior "sanatosi sa fim ca le facem pe toate"

Voi cum imi recomandati sa incep?
Lociuesc in Las Vegas deci apartin de LA :)

Multumesc mult,

Ana