Sunday, August 7, 2011

Roman-american sau american-roman?

   Citesc si mai comentez uneori pe bloguri romanesti. Daca am ajuns pe un blog si imi place cum  scrie persoana respectiva iar subiectele abordate sunt interesante(dpmdv) devin un cititor constant(in limita timpului disponibil). Chiar daca nu sunt uneori de acord cu punctul de vedere al autorului/autoarei, il respect(punctul de vedere) si cred ca este un mod de-a interactiona cu societatea romaneasca de la mii de km distanta.Ce legatura are asta cu  titlul postului? Ehe putintica rabdare si veti afla.
   Am intalnit aici diferite categorii de romani:romani multumiti, romani nemultumiti, romani I-don't-give-a-crap,romani care stiu totul, romani dornici sa se integreze etc.Vreau sa va spun de pe acum ca nu sunt o fana a comunitatii romanesti din Los Angeles. Nici macar nu locuiesc in zona unde este o mare comunitate de romani. Am cativa prieteni romani , dar faptul ca provenim din aceeasi tara nu consider ca trebuie sa fie un punct de plecare intr-o prietenie. Pentru mine bazele intr-o prietenie sunt altele: interese comune, o conexiune la nivel mental plus modul de-a vedea viata intr-un fel...pozitiv. Nu-mi plac plangaciosii, cei care vad totul in negru, cei care dau vina pe altii constant(iar ei sunt total nevinovati). Locuiesc intr-unul din orasele cele mai multi-culturale din lume,asa ca am interactionat cu oameni veniti din diferite tari. Ganditi-va la un fel de bucatarie...si veti gasi cel putin un restaurant cu acel specific in LA.
  Sa nu credeti ca inceputurile au fost usoare, ca nu m-am luptat cu integrarea. Dar am venit cu mintea deschisa, increzatoare ca ma voi adapta.Si acum,dupa ceva ani,pot sa spun ca DA,am reusit sa ma integrez.Societatea americana este foarte diferita de cea europeana, iar daca ar fi sa o iau de la capat nu as ezita o secunda. Din punctul meu de vedere, s-a meritat.Si nu ma refer  la partea materiala, ci la modul in care esti tratat aici ca si om. America se vede foarte diferit din Romania, iar societatea este departe de perfectiune, dar perfectabila. Cred ca trebuie sa traiesti aici un minim de ani ca sa o poti intelege. Pe romani nu-i pot acuza, nici chiar pe cei care vorbesc din auzite despre US si trag concluzii ca asa li se pare lor/ca le-a zis lor cineva. Pur si simplu asta este educatia. E ca si cum spui ca nu-ti/iti place o mancare,  nu ai gustat-o niciodata dar ai o opinie.:).
   Ce nu-mi place la ce citesc pe blogurile din Romania? Comentariile vulgare, injuriile si privitul de sus. Femeile sunt "pizde proaste"(scuzati limbajul), pitzipoance iar cei care nu sunt de acord cu un punct de vedere sunt instantaneu numiti "retardati,prosti etc". Utilizatorii de Apple sunt catalogati drept mactards! Really? As fi curioasa cati din cei care sunt "impotriva" Apple technology, au avut intr-adevar ocazia sa foloseasca asa ceva. Toata energia asta (negativa?) degajata,ar trebui canalizata spre ceva folositor. Dar asta cere dedicatie si timp, plus vointa. Mai ales vointa.
   Pentru ca sunt o optimista incorigibila, inca mai am speranta ca se va schimba ceva si in societatea romaneasca, ceva major. Speranta moare ultima,nu?:)
   Si cum in timp ne schimbam, ne ajustam valorile, ne legam de locurile in care traim, pentru ca US a fost alegerea mea personala, I'm proud to be an american-romanian!

4 comments:

ina bixade said...

Foarte bine punctat. La fel simt si eu!

Anonymous said...

sigur ca da... american roman... intai american, pentru ca aici traiesc... apoi roman... pentru ca m-am nascut si am trait mai intai in romania...
aici insa... nimanui nu-i pasa de unde vii... atata timp cat ai venit deja, esti cu acte in regula si mai esti si de treaba... adica.. respecti legile tarii in care traiesti... deci.. acestea fiind spuse... pe teritoriul asta... intai american...

Anonymous said...

te intrebi cati din aia anti-apple au folosit apple dar nu te intrebi cati din misogini au avut parte de romance? poate pt ca banuiesti ca au avut parte si au tras concluziile de rigoare.
cat despre atitudinea de pe bloguri, depinde ce bloguri citesti, daca le alegi pe alea de scandal..aia ai parte. sunt o gramada de bloguri romanesti bune dar depinde de interese.

Anonymous said...

Sint de acord cu ceea ce ai observat. Desi sint destule familii de romani, mai bine ma inteleg cu cele de americani. Parca este mai putina birfa si invidie ;)