Friday, October 29, 2010

Patriot or pinhead? - 2

Poate voi vedeti legatura intre tigani si Romania...dar sincer pana acum nu m-am lovit de asta prin US. Asa ca ce s-a intamplat astazi la colegiul unde invat,m-a cam pus pe ganduri.

Am luat o clasa de franceza,pentru ca programa imi cerea si o limba straina. Cum nu aveau optiunea de limba romana :) ,am ales franceza din ratiuni usor de inteles. Profesoara(care este nemtoaica crescuta in Franta)  a inceput sa le povesteasca colegilor mei din obiceiurile francezilor. Eu eram cam absenta la discutie , ca oricum nu erau noutati si era o alta discutie foarte interesanta pe facebook:))). Deodata l-am auzit pe unul din colegii mei(brazilian la origine) intreband despre tiganii care au fost expulzati din Franta. Hopa...m-am gandit io,devine interesant. Cand profesoara i-a raspuns respectivului ca tiganii nu sunt francezi,ci sunt ROMANI,m-am trezit spunand:

"That's not true!!!"

Normal ca toti s-au uitat inspre mine ,asa ca a trebuit sa le explic care e treaba cu tiganii,originea lor si de ce sunt asa cum sunt. Cu ocazia asta am aflat ca am multi colegi din Europa,cand au venit cu replicile:
-pai si la mine-n Suedia sunt multi tigani ROMANI.
-ehhh si la mine-n Germania avem destui.
-credeti ca in Elvetia nu sunt?
-cred ca in Italia sunt cei mai multi...si au creat cele mai multe probleme!
Si atunci s-a umflat orezul in mine!M-am ridicat din nou in picioare si le-am pus o intrebare simpla:
--De unde stiti ca tiganii de la voi din tara sunt romani?
S-au cam fastacit si au zis ca asa zice media,ce naiba!
Replica mea a fost:
-daca ati fi aflat ca sunt din Romania inainte de-a fi avut ocazia sa socializam, m-ati fi  catalogati direct tiganca? La care ei s-au uitat la mine cu niste ochi calzi  si sinceri si au raspuns:
-DA!!!!!
Toata discutia a avut loc intre mine si colegii mei europeni.Americanii asteptau deznodamantul.
M-am intors spre unul din colegii mei suedezi(care este negru!!!) si i-am raspuns:
-daca ar fi sa ne luam doar dupa ten,tu arati mai tigan decat mine. Asta pentru ca sa generalizez si eu.
Cateva secunde de pauza ,dupa care colegii americani au decretat:
-She's right man!:)

Pai bine bai fratilor , nici aici nu scapam de renumele de tigan? Sper sa nu fie doar inceputul,si sa fie un caz izolat de care m-am lovit printr-o intamplare nefericita.
Cu ocazia asta,mi-am dat seama ca totusi europenii sunt mult mai rasisti/xenofobi decat americanii.

P.S. Ca un fapt divers,am un ten foarte deschis. Nu mi s-a ghicit nationalitatea pana acum doar dupa accent,dar cele mai dese "incercari" au fost: frantzuzoaica, italianca sau argentinianca!Right:)))

6 comments:

Stefan Herbst said...

bine ca mai sunt si oameni ca tine care le deschid ochii europenilor chiar si cei americanizati. Miercuri m-am intors din Italia si vreau sa iti spun ca imi era frica sa incep sa vorbesc. Nu stiu sa faca deosebirea intre un tigan si un roman. generalizeaza, pentru ei toti romanii sunt tigani. Dar tinand cont la cat rau au facut tiganii aia intr-un fel ii inteleg si pe italieni si nu numai. numai bine!

Anonymous said...

Ce idioti. Ce ar trebui sa le spui, pentru ca sunt sigur ca o sa te intilnesti cu ei din nou :) este faptul ca tiganii sunt un popor migrator, la noi au venit din india, si ca cei care sunt acuma in Franta, Anglia etc sunt acuma tigani francezi, englezi etc pentru ca copii lor sunt nascuti acolo asa cum si copii celor veniti din India au fost nascuti in Romania. Deci aia sunt tiganii lor si sa se opreasca sa ni-i trimita noua, atata timp cat sunt nascuti acolo le apartin lor.

Anonymous said...

ieri am vazut prima oara tigan aici in America. vorbea de misculatii si despre cum sa nu plateasca taxele..cu alt roman.

de ce nu vrei sa fii prietena mea pe mess?

d said...

..."arde-i" nu-i ierta !
De ce ne rusinam cum zicea ante comentatorul meu ??! Sa fim mandri ca suntem Romani si atunci vor sti ca suntem o natie mandra de originile lor !
Bravo ,ma simt onorat sa iti fiu prieten romanco !

Cristian VADUVA said...

Acum cateva zile am avut niste clienti din Anglia. Dupa ce am ras si am glumit, m-au intrebat de unde sunt - au incercat ei vreo 10-15 tari si n-au ghicit, le-am explicat cum sta treaba cu tiganii si le-am zis ca sunt din Romania. Ei repede s-au scos ca "cei care generalizeaza/eticheteaza o natie dupa cateva exemple sunt inculti", ma rog, astia erau plecati din aglia de vreo 3-4 ani, nu cred ca mai sunt la curent cu evolutia lucrurilor, cert e ca rromii ar trebuie sa-si poarte denuirea de tigan/gipsy si sa nu mai creeze confuzia cu romani/rromi/Roma si sa fie declarati problema europeana, sa-i integreze care si pe unde apuca.

Cristina said...

Ha, ha. Ce fac romanii blonzi si cu ochi albastri?