Monday, February 8, 2010

Canada healthcare vs. US Healthcare-Premierul Williams - din N.L. Canada- s-a operat in US

O noua lovitura pentru democratii din US,care se lupta sa schimbe sistemul de sanatate din US,dintr-unul bazat pe private insurances intr-unul condus de guvern(brrr scary).  Cred ca decizia premierului Williams a mai adaugat niste intrebari pe lista pentru cei care vor sa introduca socialized healthcare in US.. De ce s-a operat premeirul Williams in US?Se zice ca sistemul medical din Canada este cel mai bun cel mai bla-bla bla-bla(BS-uri de stanga) ,iar cel din US trebuie schimbat. Si atunci ce credeti despre gestul premeirului Williams?
Cateva articole despre asta Premierul Williams din N.L. Canada programat la operatie in US si
Premierul Williams se resupereaza dupa operatia de inima din US
P.S. Ca o parere personala,cred ca sistemul medical din US este cel mai bun din toata lumea,calitatea serviciilor fiind cu mult peste orice alt sistem medical din lume.Trebuie umblat la malpractice suits( care ridica pretul malpractice insurances la 6 digits si in consecinta duce pretul serviciilor medicale in sus) si cei neasigurati voluntar (si aici nu vorbesc de milioanele de ilegali care beneficiaza de sistemul medical fara sa plateasca nimik, umfland facturile celor care platesc) .
In cifre proportiile arata cam asa(aproximativ):din 250 milioane de americani,50 milioane nu au asigurare medicala.25 milioane(minim as zice eu) sunt ilegalii.Din cei 25 de milioane ramasi,cca. 15 milioane au acces la asigurare medicala cu costuri minime,dar din diferite motive nu o acceseaza.Si atunci ramane o categorie pentru care musai trebuie sa se faca ceva:cei cu boli cronice.Pentru ei trebuie gasita o solutie. Dar....acum vin si va intreb: de ce trebuie sa se schimbe un sistem care functioneaza pentru mai mult de 80% din populatie? De ce nu se gaseste o solutie pentru cei 20%?

6 comments:

Sonia said...

De ce nu se gaseste o solutie pentru cei 20%? Pai de ce n-au gasit-o in cei 8 ani de condus tara? :)

Anonymous said...

Pe langa partile bune (care o fi alea caci eu unul inca le caut), sistemul american are si multe aberatii. Cel mai repede imi vine in minte cum esti tratat daca mergi la urgente. Pentru mine urgent prin definitie inseamna ca ai nevoie rapida de ingrijire medicala. Si asta si primesti in cazul cand esti aproape de a-ti da duhul in sala de asteptare. Da, in acest caz te trateaza cu mare rapiditate. Daca nu esti pe moarte insa, poti sa astepti mult si bine, cateodata 4-5 ore, la "urgente", ca doar nu e "urgent", nu?
Pe langa asta nu stie ce ai si te tine peste noapte ca sa-ti faca analize. A doua zi sau iti spune sa astepti inca o zi pana vine specialistul (sa-ti spuna ce ai) sau poti pleca acasa pe propria raspundere fara nici un raspuns referitor la conditia ta.
Toate bune si frumoase in caz ca ai asigure platesti cota parte din spitalizare. Daca nu ai asigurare insa ( ca e prea scumpa si nu-ti permiti), iti vine frumos factura de vreo 8-9 mii de dolari acasa pentru distractia de a fi stat 5 ore in sala de asteptare cu chinuri si dureri plus inca o jumate de noapte in care ti-a facut niste analize.
Stau si ma gandesc ce anume poate sa coste atatia bani pentru o "vizita" la urgente.
Da, stiu povestea este doar un caz din multe altele, dar din nefericire i s-a intamplat unei cunostinte si nu pot sa nu ma revolt la asemenea "hotie la drum mare", caci altfel nu stiu cum sa-i spun.
Eu personal am asigurare din fericire, dar si asa experienta mea, de putinele ori cand am fost la medic, este una foarte proasta. De fiecare data am impresia ca pe medici ii intereseaza prea putin bunastarea pacientului, sa te faca bine, fiind mai mult preocupati de a nu fi dati in judecata. Nu conteaza daca nu te vindeca atata timp cat el este acoperit dpdv legal.

Anonymous said...

Ok, postul meu anterior nu este tocmai la subiect caci este un pic scos din context dar a trebuit sa-mi spun "off-ul". Totusi, necunoscand statisticile, cam cate milioane de americani sunt care muncesc din greu, unii si cate 2 slujbe si nu platesc asigurare medicala pentru simplul fapt ca nu-si permit? Ar plati, dar pentru multi pretul este pur si simplu intangibil. De acord sa nu se amestece mai mult guvernul in sistemul de sanatate, daca acesta s-ar autoregla in functie de cerere-oferta. Nu este cazul insa, din ce in ce mai multi oameni nu-si permit, iar cei care isi permit platesc din ce in ce mai mult bineinteles, ca afacerea medicala sa ramana profitabila.

Diana said...

Anonymous(desi as fi preferat un nume sa stiu cui ma adresez)cred ca acest subiect este foarte sensibil.
Faza cu urgentele e de stiut,si asta pentru ca de obicei cei de acolo sunt foarte aglomerati. Si esti considerat "urgenta" doar daca viata iti este pusa in pericol.Poti sa refuzi orice investigatie,daca tu consideri ca nu ai nevoie.Dar mie mi se pare absolut normal,ca in momentul in care te prezinti la URGENTE,sa fie facute investigatii complete,ca deh "parca ardea". Daca nu era o urgenta ,ar fi asteptat pana a 2-a zi,si asa fara asigurare s-ar fi dus la o clinica free . Sau asteptam ca totul sa fie pe gratis fara ca noi sa scoatem vreun ban din buzunar?Da,sunt si clinici free,doar ca acolo stii ca astepti muuulte ore.Acele clinici sunt sustinute de donatii private,si de munca de voluntariat a cadrelor medicale.
Si apoi toata lumea greseste cand se refera la "govt run healthcare" ca si "free". Nu uitati ca nimik nu este free,si in consecinta taxele vro creste pe undeva pe la vreo 40%(aproximativ).Personal inca prefer sa-mi conduc viata cum vreau eu,nu sa-mi spuna cineva din guvern cum si unde sa fac pasul urmator.
Cat despre calitatea serviciilor medicale,c'mon hai sa nu exageram. Daca aici nu este calitate,unde este?:)

Attila said...

Anonymous = Attila

Ce ma nemultumeste mai tare este raportul dintre costul serviciilor medicale si calitatea acestora. Lasand deoparte urgentele, suparator este faptul ca pretul mare al asigurarilor exclude din start o categorie mare de oameni care ar putea beneficia de servicii medicale.
Uita-te un pic la sistemul tarilor scandinave... de exemplu Danemarca. Si nu spun ca sa fie "free healthcare", dar sa fie totusi o situatie mai balansata.
Vorbind de urgente, ma raportez numai la experienta proprie. Din 4 cazuri cand am ajuns la urgente (eu fiind doar insotitor de fiecare data) o singura data s-a intamplat cand cazul a fost tratat intradevar in regim de urgenta. In celelalte cazuri, omul a fost lasat sa sufere, sa se tavaleasca pe jos de dureri abdominale vreo 4 ore. Si asta nu la spitalul "free" ci la cel cu plata. Tin sa mentionez ca sala de asteptare era aproape goala. Asta doar ca exemplu, dar celelalte cazuri nu se deosebesc prea mult de acesta.

Cu prietenie,
Attila

Diana said...

Attila as vrea sa te gandesti la 2 lucruri:1)cum arata populatia tarilor scandinave comparativ cu cea a SUA
2) daca intr-o dimineata pe toti americanii i-ar apuca o durere de cap(retine :doar o durere de cap) si ar merge la medic(in conditiile in care sistemul medical ar fi socializat